• info@littleceylon.pl

  • by admin

Prawidłowe parzenie herbaty nie jest tak oczywiste jak można by przypuszczać. Na smak naszego naparu mają wpływ przede wszystkim: temperatura, gramatura i czas jego parzenia. Warto wiedzieć, że pełniejszy aromat uzyskamy, gdy wcześniej ogrzejemy nasze naczynie. Należy odmierzyć liście herbaty, w proporcji ok. 1g suszu na 100ml wody (proporcje są sugerowane, sprawdzają się przy większości herbat). Oczywiście bardziej wartościowe są herbaty pełno liściaste niż te zmielone w saszetkach. Mając przed sobą liście możemy je zawsze obejrzeć, powąchać czy nawet rozgryźć, żeby móc oszacować jakość. Liście lub saszetkę zalewamy wodą o wskazanej temperaturze dla danego gatunku herbaty. Lepiej jest zalać liście lub saszetkę wodą niż wrzucić je do filiżanki/ zaparzaczki po nalaniu wody. Herbata powinna zaparzać się średnio ok. 3-5 minut. Oczywiście jest to też uzależnione od odmiany, ale w większości przypadków jest to raczej nieprzekraczalna granica, aby uzyskać pełen smak i aromat.